2022 2 gegužės d.

Gegužės 3 dieną šiemet minima Pasaulinė Astmos diena

Šios dienos minėjimas, prasidėjęs 1998 metais, jau tapo tradicija, kuomet GINA (pasaulinės astmos iniciatyvos organizacija) siekia kuo daugiau žmonių visame pasaulyje informuoti apie bronchinę astmą, pasireiškiančią dusulio ir kosulio priepuoliais.

Pasaulyje šia liga serga apie 238 milijonai žmonių. Lietuvoje astma serga apie 4% gyventojų. Ši liga dažnesnė moterų tarpe – jų serga apie 58%, vyrų – apie 42%* (*softdent duomenys).

Nors astmos negalima išgydyti, ligą galima valdyti – sumažinti ligos simptomus ir užkirsti kelią sunkiems astmos priepuoliams arba paūmėjimams.

2022 m. Pasaulinės astmos dienos tema GINA pasirinko „Astmos priežiūros spragas“.

Astmos priežiūroje yra nemažai spragų, kurias sutvarkius būtų pagerinta astma sergančiųjų gyvenimo kokybė, taip pat sumažėtų ir išlaidos, patiriamos gydant nekontroliuojamą astmą.

Dabartinės astmos priežiūros spragos pasaulyje pagal GINA yra šios:

  • Nevienodos galimybes diagnozuoti ir gauti tinkamą gydymą (vaistus);
  • Nepakankama įvairių socialinių ir ekonominių, etninių ir amžiaus grupių priežiūra;
  • Didelis atotrūkis tarp turtingų ir skurdesnių bendruomenių ir šalių;
  • Skirtumai komunikacijoje tarp pirminės / antrinės / tretinės sveikatos priežiūros grandžių;
  • Nepakankamas bendravimas ir švietimas astma sergančių žmonių (astmos priežiūros planų kokybė);
  • Skirtingos sveikatos priežiūros paslaugų teikėjų žinios apie astmą;
  • Pirmenybė teikiama kitoms lėtinėms ligoms, nepakankamai įvertinant astmą;
  • Nevienodos galimybės tarp inhaliatorių pasirinkimo ir gebėjimų naudoti šiuos prietaisus;
  • Problemos, kylančios dėl visuomenės (nesergantieji astma) nesupratimo, kad astma yra lėtinė (ne ūmi) liga;
  • Skirtumai tarp mokslinių įrodymų ir faktinio gydymo sergančių astma žmonių.

Šias spragas iš dalies galima pašalinti pateikiant kasmet atnaujinamus įrodymais pagrįstus GINA strategijos dokumentus.

Tačiau moksliniais įrodymais pagrįstų rekomendacijų įgyvendinimas yra sudėtingas visame pasaulyje. Ne visi priimtisprendimai yra taikomi visame pasaulyje, taip pat pasaulinės rekomendacijos gali būti sunkiai pritaikomos lokaliai.

Šių metų temos keliamas iššūkis – tarptautinėms kvėpavimo takų bendruomenėms dirbti kartu su kolegomis, pacientais ir sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais, siekiant nustatyti ir panaikinti astmos priežiūros spragas bei padėti įgyvendinti ir dalytis naujoviškais sprendimais atskirose šalyse ir bendrai pasaulyje.

Minėdami Pasaulinę Astmos dieną, dalinamės LSMU Kauno ligoninės gydytojo pulmonologo Doc. Alfredo Bagdono pastebėjimais, skirtais astma sergantiems žmonėms: „Nors šiandien Lietuvoje prieinamas gydymas pačiais naujausiais ir efektyviausiais vaistais, sergančiųjų ligos kontrolė nėra pakankama. Dažniausios blogos kontrolės priežastys, kurias stebiu savo kasdieniame darbe – inhaliavimo technikos klaidos, pacientui netinkamas inhaliatorius (prietaisas), nesilaikoma gydymo režimo. Parinkus pacientui labiausiai tinkamą prietaisą, išmokius juo naudotis bei nuolat kontroliuojant inhaliavimo techniką, galimą ženkliai pagerinti ligos kontrolę bei sergančiųjų gyvenimo kokybę. Šiandien astmą jau galima valdyti naudojant tik vieną sausų miltelių arba aerozolio inhaliatorių“.