2018 11 gruodžio d.

Taisyklingo inhaliatorių naudojimo svarba sergant bronchine astma

Dar 2600 m. pr. Kr. Kinijoje buvo paminėtas sutrikimas, kuris pasireiškia „triukšmingu kvėpavimu“, o 400 m. pr. Kr. Hipokratas šiai ligai suteikė astmos pavadinimą. Tuo metu sergančiuosius astma gydė įvairiai, nuo girdymo laukinių arklių krauju ir šimtakojų valgymo, iki tabako rūkymo. Pastarąjį gydytojai skirdavo kosuliui sukelti, kad būtų pašalintos susikaupusios gleivės. Gydymas įkvepiant įvairių žolelių dūmus ar garus aprašomas senovės Kinijoje, kuomet žmonės kosuliui sušvelninti naudodavo opiumo pypkes, o senovės Graikijoje – žolelių mišinio smilkinimą.

1778 m. britų gydytojas ir astronomas Džonas Mudžas (angl. John Mudge) sukūrė pirmąjį inhaliatorių (pav. 1). Šis prietaisas buvo naudojamas opiumo garinimui ir inhaliavimui. Dėl paparasto inhaliatoriaus naudojimo, jis taip paplito, kad buvo naudojamas ne tik astmos gydymui, bet ir anestezijos skyrimui prieš operacijas.

1 pav. Džono Mudžo sukurtas inhaliatorius.

1 pav.  Džono Mudžo sukurtas inhaliatorius.

Netrukus rinkoje pasirodė ir nešiojamas srovinis vaistų purkštuvas (pav. 2). Jo pagalba pacientai vaistus galėjo įkvėpti dulksnos pavidalu. Prietaisas buvo naudojamas ne tik bronchinės astmos, bet ir faringito, tuberkuliozės gydymui.

2 pav. Srovinis purkštuvas

2 pav. Srovinis purkštuvas

Didelis proveržis įvyko 1956 metais, kuomet Didžiojoje Britanijoje buvo sukurtas pirmasis dozuotas aerozolinis inhaliatorius (pav. 3). Inhaliatorių sukūrė Džordžas Maisonas (ang. George Maison) savo 13-metei dukrai, kuri sirgo sunkia bronchine astma. Viskas prasidėjo nuo paprasto išradėjo dukters klausimo – kodėl jos vaistai negali būti skiriami kaip kvepalai, ar plaukų lakas.3 pav. Pirmasis dozuotas aerozolinis inhaliatorius.

3 pav. Pirmasis dozuotas aerozolinis inhaliatorius.

Obstrukcinių plaučių ligų gydymas pagerėjo. Tačiau gydytojai tuo pačiu pastebėjo, jog nepaisant tobulėjančių inhaliacinių vaistų skyrimo, gydymo sėkmė priklauso ir nuo paties paciento, t.y. nuo taisyklingos inhaliavimo technikos.

Šiandien bronchinės astmos paūmėjimas išlieka dažna pacientų vykimo į priėmimo skyrių priežastimi. Kaip ir minėta anksčiau, netaisyklingas inhaliacinių vaistų naudojimas, gydymo režimo nesilaikymas yra viena pagrindinių paūmėjimo priežasčių.

Šiuo metu inhaliatorius, skirtus gydyti bronchinę astmą, galima skirstyti į slėginius dozuotus aerozolinius inhaliatorius (sDAI) ir miltelinius, įkvėpimu sužadinamus dozuotus aerozolinius (ĮS-DAI). sDAI yra dažniausiai naudojamų inhaliatorių tipas. Vaistus iš šių inhaliatorių įvėpti reikia giliai ir lėtai, tuo tarpu miltelinius – greitai ir forsuotai (1 lentelė). Vaisto pasiskirstymui plaučiuose svarbus ir vaisto dalelių dydis. Nustatyta, kad per mažos dalelės gali būti iškvėptos, o per didelės nusėsti viršutiniuose kvėpavimo takuose ar stambiuosiuose bronchuose.

1 lentelė. Kaip taisyklingai naudoti inhaliatorius sergant bronchine astma

Dozuotas aerozolinis inhaliatorius

  1. Pakratykite inhaliatorių (naudojant ne suspensinį inhaliatorių (pvz. Foster), inhaliatoriaus supurtyti nereikia)
  2. Nuo kandiklio nuimkite apsauginį dangtelį
  3. Kiek įmanoma lėčiau ir giliau iškvėpkite iš plaučių orą
  4. Talpyklę laikykite vertikaliai, kandiklį apimkite lūpomis
  5. Tuo pačiu metu lėtai ir giliai įkvėpkite per burną
  6. Įkvėpus orą sulaikykite kiek įmanoma ilgiau, tada ištraukite inhaliatorių iš burnos ir lėtai iškvėpkite
  7. Po vartojimo vėl uždenkite apsauginė dangtelį
  8. Po inhaliacijos praskalaukite burną (jeigu inhaliatoriuje yra gliukokortikosteroido)

Dozuotas aerozolinis inhaliatorius su tarpine

  1. Įstatykite inhaliatoriaus kandiklį į atvirą tarpinės galą
  2. Lėtai iškvėpkite
  3. Įdėkite tarpinės kandiklį į burną ir tvirtai apčiaupkite lūpomis
  4. Išpurkškite vieną vaisto dozę į tarpinę
  5. Pradėkite lėtai kvėpuoti
  6. Ištraukite tarpinę iš burnos
  7. Sulaikykite kvėpavimą kiek įmanoma ilgiau

Dozuotas miltelinis inhaliatorius

  1. Priklausomai nuo inhaliatoriaus tipo (Dicsus, Turbohaler) paruoškite inhaliatorių
  2. Iki galo iškvėpkite
  3. Pridėkite inhaliatorių prie lūpų ir greitai ir giliai įkvėpkite
  4. Atitraukite inhaliatorių nuo burnos
  5. Sulaikykite kvėpavimą kiek įmanoma ilgiau
  6. Po inhaliacijos praskalaukite burną

 

Nustatyta, kad ligonių sergančių bronchine astma mokymas ženkliai pagerina astmos kontrolę ir sumažina paūmėjimų skaičių. O tinkamo inhaliatoriaus parinkimas yra esminis paciento priežiūros momentas. Rekomenduojama, kad gydytojas patikrintų inhaliatoriaus naudojimo techniką kiekvieno apsilankymo metu.

Atpažinti paūmėjimą

Didelė dalis sergančiųjų bronchine astma mano, kad liga yra tik tada „kada yra simptomai“. Tačiau bronchinė astma tai lėtinė liga, kurią gydyti reikia visą gyvenimą. Tik tinkamai parinkus gydymą, taisyklingai naudojant inhaliatorius ir mokant atpažinti ligos paūmėjimą (pvz. prabudimai naktį, didėjantis bronchų reaktyvumas) pasieksime geriausią astmos kontrolę.

Straipsnio autorius: Gydytoja pulmonologė Rasa Gauronskaitė (VU ligoninė Santaros klinikos)