2019 18 sausio d.

Alergija šalčiui arba šalčio sukelta dilgėlinė

Alergija šalčiui yra odos reakcija į fizinį dirgiklį šaltį ir pasireiškia greitai atsirandančiu niežtinčiu odos bėrimu pūkšlėmis. Bėrimas atsiranda greitai, per kelias minutes po  šalčio poveikio ir taip pat gana greitai gali savaime praeiti sušilus. Simptomų pasireiškimo intensyvumas įvairus t.y. nuo neintensyvaus niežulio ir nedidelio pūkšlių kiekio kontakto su šalčiu vietose iki kraujospūdžio kritimo, anafilaksinio šoko. Tai prikauso nuo individualaus temperatūros slenksčio, t.y. kuo į aukštestę temperatūrą reaguoja asmuo, tuo sunkesni ir/ar intensyvesni simptomai.

Šalčio alergijos diagnostikai naudojamas ledo kubelis arba vandeniu užpildytas ir užšaldytas mėgintuvėlis (pav.1).01-Ledo-meginys
1. Paveikslas. Ledo mėginys (šiuo atveju naudojamas mėgintuvėlis užpildytas vandeniu ir užšaldytas).

Tačiau temperatūros slenksčiui matuoti reikia specialios įrangos. Dažniausiai naudojamas yra TempTest prietaisas (pav. 2,3).

02-slenkstines-temperaturos-matavimo-prietaisas2 paveikslas. Slenkstinės temperatūros matavimo prietaisas.

03-slenkstines-temperaturos-matavimo-prietaisas

3 paveikslas. Slenkstinės temperatūros matavimo prietaisas.

Juo nustatoma aukščiausia reaguojama temperatūra (pav. 4), bei galima įvertinti vartojamų antihistamininių vaistų efektyvumą, t.y. odos reaktyvumo pokyčius vartojant simptominį gydymą.

04-teigiamas-TempTest-tyrimas-su-slenkstine4 paveikslas. Teigiamas TempTest tyrimas su slenkstine 220 temperatūra.

Simptomai:

  • Lokali reakcija atviroje kūno vietoje, arba toje, kuri turėjo kontaktą su šaltu daiktu (pvz. rankų niežulys ir patinimas laikant šaltą daiktą, vairą šaltuoju metų laiku; lūpų ar gerklų tinimas valgant šaltą maistą ar geriant šaltus gėrimus)
  • Sisteminė reakcija – sunki reakcija, dėl kurios gali atsirasti bendras silpnumas, galūnių, liemens tinimas, liežuvio gerklės tinimas, sunkumas kvėpuoti ir šokas (pvz. plaukiant šaltame vandenyje, atvėsus visam kūnui, galima sunki reakcija su sąmonės netekimu ir kaip pasekmė- skendimas).
  • Simptomai dažniausiai pasireiškia greitai sumažėjus aplinkos temperatūrai (pvz. oro, vandens). Dažniau simptomai gali pasireikšti drėgnoje ir vėjuotoje aplinkoje.

Kada kreiptis į gydytoją

Jei po šalčio poveikio atsiranda odos bėrimai, gerklų ar liežuvio tinimas ir sunkumas kvėpuoti – kreipkitės į gydytoją. Net jei reakcijos yra lengvos, gydytojas rekomenduos priemones, padedančias kontroliuoti simptomus.

Priežastys

Šalčio dilgėlinė yra viena iš fizinių, indukuojamų dilgėlinių rūšių. Nežinoma, kas tiksliai ir kodėl sąlygoja šios dilgėlinės pasireiškimą. Dažnai tam tikrų asmenų putliosios ląstelės tampa reaktyvios šalčio poveikiui po įvairių virusinių ligų. Šaltis sukelia histamino ir kitų cheminių medžiagų išsiskyrimą, ko pasekoje pasireiškia paraudimas, niežulys, bėrimas pūkšlėmis ar net viso kūno (sisteminė) reakcija.

Rizikos veiksniai

  • Jaunas amžius (labiausiai paplitusi pirminė šalčio dilgėlinės forma pasireiškia 20-40 gyvenimo metais).
  • Antrinė forma retesnė, jos priežastys yra pirminė liga pvz. navikinės ligos ar hepatitas.

Prevencija

  • Saugokitės staigių temperatūros pokyčių. Jeigu planuojate plaukioti, pirmiausia rekomenduojama įmerkti ranką ar koją ir stebėti ar nepasireiškia odos reakcija.
  • Vengti šaltų gėrimų ir maisto, kad išvengtumėte gerklų tinimo.
  • Naudokite riebius kremus atvirų kūno vietų tepimui -1 val . prieš einant į šaltą orą.
  • Kita priemonė – naujos kartos antihistamininiai vaistai, kurie simptomiškai mažina odos ląstelių reaktyvumą, neslopina ir nemigdo. Tačiau šiuo preparatus paskiria gydytojas.
  • Jeigu jums planuojama atlikti operaciją, iš anksto rekomenduojama aptarti tai su gydytoju chirurgu. Tuomet chirurginė komanda gali imtis priemonių, kad būtų išvengta šalčio sukeltų simptomų operacinėje.
  • Jeigu gydytojas įvertinęs jūsų simptomus paskyrė adrenalino autoinjektorių, turėkite jį su savimi, pirmąjai pagalbai, kad išvengtumėte sunkių reakcijų.

 

Straipsnio autorius: gyd. Alergologė ir klinikinė imunologė Kotryna Linauskienė

Šaltiniai:

  1. Zuberbier T, Aberer W, Asero R, et al. Endorsed by the following societies: AAAAI, AAD, AAIITO, ACAAI, AEDV, APAAACI, ASBAI, ASCIA, BAD, BSACI, CDA, CMICA, CSACI, DDG, DDS, DGAKI, DSA, DST, EAACI, EIAS, EDF, EMBRN, ESCD, GA2LEN, IAACI, IADVL, JDA, NVvA, MSAI, OGDV, PSA, RAACI, SBD, SFD, SGAI, SGDV, SIAAIC, SIDeMaST, SPDV, TSD, UNBB, UNEV and WAO. The EAACI/GA2LEN/EDF/WAO guideline for the definition, classification, diagnosis and management of urticaria. Allergy. 2018;73:1393-1414. https://doi.org/10.1111/all.13397
  2. Singleton R, Halverstam CP. Diagnosis and management of cold urticaria. Cutis. 2016;97:59-62.
  3. Maurer M, Fluhr JW, Khan DA. How to Approach Chronic Inducable Urticaria. J Allergy Clin Immunol Pract. 2018;6:1119-30.